Opleiding Hovenier

Groei en bloei met de opleiding Hovenier

Ontwikkel je vakmanschap bij de Groene Veluwe. Meld je nu aan voor onze praktijkgerichte opleiding tot Hovenier en zet de volgende stap in het realiseren van je groene ambities.

Voer je e-mailadres in, zodat we contact met je kunnen opnemen voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Praktijkgericht

In ruim 9 maanden kun je de VHG-Branche opleiding tot Hovenier afronden.

Baangarantie

In december begin je met de opleiding en word je gekoppeld aan een leuke werkplek.

Kansrijk beroep

Vanwege het grote tekort aan hoveniers is er veel werkzekerheid als specialist in het groen.

Colland
NKC
UWV
VCA
Bureau Erkenningen

“De VHG-brancheopleiding tot Hovenier is het vervolg op de opleiding Aankomend Hovenier. Vakken als tuinontwerp, plaatsen en afwerken van diverse bouwkundige elementen en begroten en werkplanning komen in de opleiding tot Hovenier erbij. Hiermee verbreed je je kennis en vaardigheden als professional in de groene sector en ben je breder inzetbaar.”

Ilona van Triest, mede-oprichter van de Groene Veluwe

Dit ga je leren in de opleiding Hovenier

Verbreed je plantenkennis en ontdek de wonderen van de natuur! Leer meer over de kenmerken van planten in zomer en winter, hun groeipatronen en optimale verzorging. 

Creëer prachtige groene ruimtes. Leer de kunst van het aanleggen en onderhouden van beplanting, zodat elke tuin tot bloei komt.

Krijg verhardingen onder de knie. Leer de geheimen van vakmanschap van goed aangelegde verhardingen. Ontwikkel praktische vaardigheden in verschillende verbandstechnieken.

Ontwikkel nieuwe vaardigheden in het meten en ontwerpen van tuinen. Leer tuinontwerpen accuraat uitzetten, bouwkundige elementen in detail uitwerken en maak kennis met zowel traditionele als digitale tekenmethoden.

Verdiep je in de plaatsing van voorgefabriceerde tuinelementen zoals pergola’s en vlonders. Ontdek de kwaliteiten van verschillende houtsoorten en leer de juiste plaatsingstechnieken voor een duurzaam resultaat.

Leer alles over bodemgezondheid en bemestingstechnieken voor optimale groei en bloei van planten.

Werk met vertrouwen en conform regelgeving. Leer over wetten, veiligheidsnormen en arbeidsomstandigheden.

Beheers de kracht van het gereedschap. Leer efficiënt werken met diverse machines en gereedschappen voor een vakkundig resultaat.

Beheer de financiële kant van tuinbouwprojecten. Leer hoe je een effectieve werkplanning maakt en kosten beheert voor een winstgevende bedrijfsvoering.

Zo denken onze deelnemers erover

Gerda
Lees verder
De natuur geeft mij ontzettend veel rust. Ik heb jaren gewerkt als assistent-bedrijfsleider in een supermarkt en werk nu als Hovenier. Alles wat je leert kun je gelijk toepassen. Als de motivatie er is, dan lukt het wel! Ondertussen heb ik een vast contract bij een hoveniersbedrijf.
Herry
Lees verder
Ik ben altijd al een tuinliefhebber geweest. Na jaren werken bij een pluimveeslachterij, besloot ik om mezelf te laten omscholen tot aankomend hovenier bij Opleidingscentrum Groene Veluwe. Het traject duurt een korte periode en na afloop heb je genoeg kennis om echt aan de slag te gaan.
Wim
Lees verder
Ik wilde van kinds af aan al hovenier worden. Omdat mijn ouders mij motiveerden om naar de universiteit te gaan, ben ik uiteindelijk bioloog geworden. Ergens had ik nog steeds het gevoel dat ik met mijn handen in de grond wilde. Ik betrap mezelf erop dat ik nu heel erg blij ben als ik aan het werk ben. Het geeft ontzettend veel voldoening en ik geniet ervan.
Jeroen
Lees verder
Ik was jarenlang muzikant, maar wilde graag wat nieuws. Toen corona uitbrak besloot ik het roer helemaal om te gooien. Het aanbod van het traject kwam voor mij precies op het goede moment. Het traject van de Groene Veluwe bood mij de zekerheid waar ik naar op zoek was. Ik word nu blij van mijn werk als aankomend Hovenier.
Vorige
Volgende
Klaar om te starten?

Antwoord op je vragen

De opleiding start half januari 2024 en duurt tot en met september 2024.

De opleiding wordt gehouden op twee locaties: Epe en Velp. Elke woensdag vinden de lessen plaats in Velp, terwijl op donderdagen en tijdens vier specifieke zaterdagen de lessen in Epe worden gegeven.

  • Epe: Opleidingscentrum de Groene Veluwe, Tongerenseweg 116 in Epe.
  • Velp: Aeres (V)MBO en Training Centre Velp, Pinkenbergseweg 5f in Velp.

Elke groep bestaat uit 15 kandidaten tijdens het theoretische en praktische gedeelte. Echter, tijdens de praktijkmodules wordt de groep gesplits in kleinere groepjes tot, zodat we optimale kwaliteit en persoonlijke aandacht kunnen waarborgen.

De opleiding duurt in totaal negen en een halve maand. Het programma omvat in totaal 28 dagen, bestaande uit:

  • 24 lesdagen van 09.00 tot 16.30 uur, inclusief pauzes.
  • 2 excursiedagen.
  • 2 examendagen.
  • Thuisstudie van 3 à 4 uur per week via E-learning.
  • Daarnaast wordt er een extra VHG-workshop ‘Krachtige leermeester’ aangeboden, die twee dagen beslaat van 11.00 tot 15.00 uur.”

De praktijkgerichte opleiding Hovenier is in 2022 voor het eerst gestart. Aanleiding hiervoor was de behoefte vanuit de groene sector aan een compacte, vakgerichte opleiding die tevens heel praktijkgericht is.

De opleiding is uitermate geschikt voor medewerkers die al in de groene sector werkzaam zijn. Daarnaast is de opleiding volledig ingericht voor zij-instromers. Ook voor hen die nog niet zo lang ervaring in de groensector hebben is de opleiding ideaal.

Er is voor gekozen om het theoretische deel van de opleiding in de wintermaanden te geven en in die periode ook de praktijkopdrachten te organiseren. Dit maakt het mogelijk om rustig te studeren voordat het drukke groeiseizoen begint. Tijdens de zomermaanden zijn er vier terugkomzaterdagen ingepland om ook de aspecten van de zomerperiode te leren en te beheersen, gevolgd door het examen.

De opleiding is eigenlijk voor iedereen geschikt. Mannen en vrouwen vanaf 18 tot 67 jaar. Het belangrijkste is dat je interesse hebt in groen, bij voorkeur ongeveer drie jaar ervaring hebt in de groensector op het niveau van Aankomend Hovenier. Verder wil je lekker buiten bezig zijn en ben je gemotiveerd om te leren en voor het vak te gaan.

Het is prettig als je communicatief vaardig bent om met opdrachtgevers over het werk te kunnen praten. Veel opdrachtgevers zijn particulieren die met je willen afstemmen over hun tuin.

Om de opleiding en het bijbehorende werk te kunnen doen, moet je verder pro-actief en zelfstandig zijn om je de leerstof eigen te maken en te kunnen werken in diverse omstandigheden. Flexibel zijn om met de ideeën en wensen van opdrachtgevers om te gaan is mooi meegenomen.

Als minimale opleidingseis vragen we een vmbo-diploma, of aantoonbare voltooiing van de eerste drie jaar van de havo of het vwo, of het bezit van een certificaat Aankomend Hovenier.

Mensen zonder certificaat Aankomend Hovenier, maar met circa drie jaar groensector ervaring, kunnen toegelaten worden tot de opleiding Hovenier na het slagen voor een toelatingstest. Deze test heeft drie onderdelen:

  1. Positief resultaat van het intakegesprek.
  2. Geslaagd voor de toets Bodemkunde.
  3. Geslaagd voor de toets Plantenkennis.

Voor alle drie de onderdelen moet de kandidaat een 5,5 of hoger halen. Het niveau van de test is dat van Aankomend Hovenier.

Ter voorbereiding op de toets plantenkennis kan de VHG-plantenlijst Aankomend Hovenier bestudeerd worden. De andere twee toetsen kunnen niet voorbereid worden. Hier wordt de basiskennis getoetst.

In de opleiding Hovenier krijg je twee extra vakken vergeleken met de opleiding Aankomend Hovenier: ‘Bouw en techniek’ en ‘Begroten en werkplanning’. Bovendien wordt het vak ‘Meten, tekenen en uitzetten’ uitgebreid met aspecten zoals ontwerpen en (digitaal) tekenen. De vakken die ook in de opleiding Aankomend Hovenier worden aangeboden, worden in de opleiding Hovenier kort herhaald en verder verdiept.

De opleiding kost totaal 2.800 euro excl. BTW. Deze kosten zijn inclusief al het lesmateriaal, de toegang tot de e-learning omgeving en de kosten voor het (her)examen.

Volg je de opleiding via het UVW dan kunnen deze kosten vergoed worden. Neem daartoe contact op met je UWV/WSP-contactpersoon.

Kom je niet via het UWV? Vraag je contactpersoon (intercedent) bij Groen Uitzendburo naar de mogelijkheden voor ondersteuning in de financiering.

Heb je nog vragen?

Klaar voor een nieuw avontuur?