Opleiding Aankomend Hovenier

Start jouw carrière als Aankomend Hovenier

Jouw weg naar succes als hovenier begint bij de Groene Veluwe. Meld je nu aan voor onze opleiding aankomend hovenier met baangarantie en zet de eerste stap naar een bloeiende carrière.

Voer je e-mailadres in, zodat we contact met je kunnen opnemen voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Video afspelen

Werken en leren

In slechts 9 maanden kun je de VHG-Branche opleiding aankomend hovenier afronden.

Baangarantie

In januari begin je met de opleiding en word je gekoppeld aan een leuke werkplek.

Kansrijk beroep

Vanwege het grote tekort aan hoveniers is er veel werkzekerheid als specialist in het groen.

Colland
NKC
UWV
VCA
Bureau Erkenningen

“De VHG-brancheopleiding tot aankomend hovenier biedt een stevige basis van kennis in tuinontwerp, aanleg en onderhoud. Deze praktijkgerichte opleiding is specifiek ontworpen voor volwassenen. Ontdek de veelzijdigheid van het hoveniersvak en word een gewaardeerde professional in de groene sector.”

Ilona van Triest, mede-oprichter van de Groene Veluwe

Dit ga je leren als Aankomend Hovenier

Verbreed je plantenkennis en ontdek de wonderen van de natuur! Leer meer over de kenmerken van planten in zomer en winter, hun groeipatronen en optimale verzorging. 

Creëer prachtige groene ruimtes. Leer de kunst van het aanleggen en onderhouden van beplanting, zodat elke tuin tot bloei komt.

Krijg verhardingen onder de knie. Leer de geheimen van vakmanschap van goed aangelegde verhardingen. Ontwikkel praktische vaardigheden in verschillende verbandstechnieken.

Leer alles over bodemgezondheid en bemestingstechnieken voor optimale groei en bloei van planten.

Verken de basisvaardigheden van meten, tekenen en uitzetten. Hiermee krijg je meer inzicht in het proces van het realiseren van een tuinontwerp. Van concept tot uitvoering.

Beheers de kracht van het gereedschap. Leer efficiënt werken met diverse machines en gereedschappen voor een vakkundig resultaat.

Werk met vertrouwen en conform regelgeving. Leer over wetten, veiligheidsnormen en arbeidsomstandigheden.

Zo denken onze deelnemers erover

Gerda
Lees verder
De natuur geeft mij ontzettend veel rust. Ik heb jaren gewerkt als assistent-bedrijfsleider in een supermarkt en werk nu als Hovenier. Alles wat je leert kun je gelijk toepassen. Als de motivatie er is, dan lukt het wel! Ondertussen heb ik een vast contract bij een hoveniersbedrijf.
Herry
Lees verder
Ik ben altijd al een tuinliefhebber geweest. Na jaren werken bij een pluimveeslachterij, besloot ik om mezelf te laten omscholen tot aankomend hovenier bij Opleidingscentrum Groene Veluwe. Het traject duurt een korte periode en na afloop heb je genoeg kennis om echt aan de slag te gaan.
Wim
Lees verder
Ik wilde van kinds af aan al hovenier worden. Omdat mijn ouders mij motiveerden om naar de universiteit te gaan, ben ik uiteindelijk bioloog geworden. Ergens had ik nog steeds het gevoel dat ik met mijn handen in de grond wilde. Ik betrap mezelf erop dat ik nu heel erg blij ben als ik aan het werk ben. Het geeft ontzettend veel voldoening en ik geniet ervan.
Jeroen
Lees verder
Ik was jarenlang muzikant, maar wilde graag wat nieuws. Toen corona uitbrak besloot ik het roer helemaal om te gooien. Het aanbod van het traject kwam voor mij precies op het goede moment. Het traject van de Groene Veluwe bood mij de zekerheid waar ik naar op zoek was. Ik word nu blij van mijn werk als aankomend Hovenier.
Previous
Next
Klaar om te starten?

Antwoord op je vragen

De opleiding start half januari 2024 en duurt tot en met september 2024.

Wij bieden de opleiding aan op de volgende locaties:

1. Epe: Opleidingscentrum de Groene Veluwe, Tongerenseweg 116 in Epe.
2. Deventer: Het Groenbedrijf, Westfalenstraat 9a in Deventer.
3. Boven-Leeuwen: Van Raaij Groenverzorging, Trambaan 9 in Boven-Leeuwen.
4. Baarn: Van Gaalse – Husqvarna experience center, Hermesweg 13 in Baarn

Elke groep bestaat uit 15 kandidaten tijdens het theoretische en praktische gedeelte. Echter, tijdens de praktijkmodules wordt de groep gesplits in kleinere groepjes tot, zodat we optimale kwaliteit en persoonlijke aandacht kunnen waarborgen.

Bij deelname aan het opleidingstraject wordt het soort dienstverband aangeboden op basis van jouw situatie, of je nu werk hebt of een uitkering ontvangt.

Heb je een baan en wil je omscholen?

Als je momenteel werk hebt en je wilt omscholen, krijg je tijdens het opleidingstraject een contract in samenwerking met onze partner, Groen Uitzendburo. Dit biedt jou zekerheid en stabiliteit gedurende de opleiding.

Heb je een uitkering?

Indien je een uitkering ontvangt, behoud je gedurende de eerste drie maanden van het traject je uitkering. Na succesvolle afronding van deze eerste drie maanden, waarin je werkt en leert met behoud van je uitkering, ontvang je een contract van minimaal zes maanden. Dit contract garandeert werk voor minimaal het aantal uren dat je momenteel een uitkering ontvangt, of voor 32 uur per week zonder uitzendbeding. Dit biedt je een perspectief op langere termijn en verdere stabiliteit in je werk.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je meer informatie te geven en al je vragen te beantwoorden.

Het startsalaris bedraagt minimaal €12,90 euro per uur (afhankelijk welke cao van toepassing is). Daarnaast wordt de kostbare opleiding en alles wat je ervoor nodig hebt voor je betaald. Dat scheelt je minimaal € 3.475 euro aan scholingskosten.

Het programma duurt 9 maanden en bestaat uit:

  • 20 lesdagen van 8 uur per dag, inclusief 3 zaterdagen, 1 examentrainingsdag en 2 praktijkexamen dagen.
  • 3 à 4 uur per week thuisstudie via E-learning.
  •  

Er is momenteel een groot tekort aan hoveniers. Daarom is er in samenwerking met UWV, Groene Veluwe en Groen Uitzendburo een traject opgezet om mensen op te leiden tot aankomend hovenier. Dit traject biedt mensen die altijd al hovenier wilden worden of mensen die wegens omstandigheden niet in hun eigen sector aan het werk kunnen, de mogelijkheid om zich te laten omscholen.

Het traject is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk, omdat zowel het UWV als Groen Uitzendburo de investering van de opleiding voor de kandidaat doen.

De vereisten om deel te nemen aan het traject verschillen, afhankelijk van of je een uitkering hebt of werkzaam bent.

Heb je een uitkering?

Om deel te nemen aan het traject, dien je toestemming te krijgen van jouw UWV-adviseur. Daarnaast zal er een intakegesprek plaatsvinden met Groen Uitzendburo of Groene Veluwe. Tijdens dit gesprek zullen we samen de vereisten en criteria bespreken die nodig zijn om aan het traject deel te nemen.

Heb je momenteel werk?

Om deel te nemen aan het traject, zal er een intakegesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek zullen we samen de vereisten en criteria bespreken die nodig zijn om aan het traject deel te nemen.

De kosten van de opleiding variëren, afhankelijk van of je een uitkering ontvangt of werk hebt.

Heb je een uitkering?

Indien je een uitkering hebt, bedragen de kosten van de opleiding €3.475 exclusief btw. Het is mogelijk dat het UWV deze kosten voor je betaalt vanuit het scholingsbudget, dat een waarde heeft van 5000 euro.

Heb je momenteel werk?

We nodigen je graag uit voor een persoonlijk gesprek om de mogelijkheden voor vergoeding van jouw opleiding te bespreken. We bieden maatwerkoplossingen en willen graag samen met jou kijken naar de beste opties.

Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek over de kosten van de opleiding en de beschikbare vergoedingsmogelijkheden. We staan klaar om je te helpen bij het realiseren van jouw nieuwe carrière als hovenier.

Heb je nog vragen?

Klaar voor een nieuw avontuur?