Opleiding Aankomend Hovenier
Start jouw carrière als Aankomend Hovenier
Jouw weg naar succes als hovenier begint bij de Groene Veluwe. Meld je nu aan voor onze opleiding aankomend hovenier met baangarantie en zet de eerste stap naar een bloeiende carrière.
Vul je e-mailadres in, zodat we contact met je kunnen opnemen voor een kennismakingsgesprek.
Werken en leren
In slechts 9 maanden kun je de VHG-Branche opleiding aankomend hovenier afronden.
Baangarantie
In januari begin je met de opleiding en word je gekoppeld aan een leuke werkplek.
Kansrijk beroep
Vanwege het grote tekort aan hoveniers is er veel werkzekerheid als specialist in het groen.
“De VHG-brancheopleiding tot aankomend hovenier biedt een stevige basis van kennis in tuinontwerp, aanleg en onderhoud. Deze praktijkgerichte opleiding is specifiek ontworpen voor volwassenen. Ontdek de veelzijdigheid van het hoveniersvak en word een gewaardeerde professional in de groene sector.”
Herwin van Ee, bedrijfsleider opleidingscentrum Groene Veluwe
Dit ga je leren als Aankomend Hovenier
Plantenkennis
Verbreed je plantenkennis en ontdek de wonderen van de natuur! Leer meer over de kenmerken van planten in zomer en winter, hun groeipatronen en optimale verzorging.
Aanleg en onderhoud beplanting
Creëer prachtige groene ruimtes. Leer de kunst van het aanleggen en onderhouden van beplanting, zodat elke tuin tot bloei komt.
Verhardingen
Krijg verhardingen onder de knie. Leer de geheimen van vakmanschap van goed aangelegde verhardingen. Ontwikkel praktische vaardigheden in verschillende verbandstechnieken.
Bodem en bemestingsleer
Leer alles over bodemgezondheid en bemestingstechnieken voor optimale groei en bloei van planten.
Meten, tekenen en uitzetten
Verken de basisvaardigheden van meten, tekenen en uitzetten. Hiermee krijg je meer inzicht in het proces van het realiseren van een tuinontwerp. Van concept tot uitvoering.
Gereedschappen en machines
Beheers de kracht van het gereedschap. Leer efficiënt werken met diverse machines en gereedschappen voor een vakkundig resultaat.
Wetgeving, veiligheid en arbo
Werk met vertrouwen en conform regelgeving. Leer over wetten, veiligheidsnormen en arbeidsomstandigheden.
Zo denken mensen over
Groene Veluwe
Wim
Jeroen
Herry
Gerda
Antwoord op je vragen
Wanneer begint de opleiding en hoelang duurt deze?
De opleiding start in januari 2025 en duurt tot en met september 2025.
Waar vindt de opleiding plaats?
Wij bieden de opleiding aan op de volgende locaties:
1. Epe: Opleidingscentrum de Groene Veluwe, Tongerenseweg 116 in Epe.
2. Deventer: Het Groenbedrijf, Westfalenstraat 9a in Deventer.
3. Ophemert: Flora Nova Hoveniers & Groenvoorzieningen, Molenstraat 41B in Ophemert.
4. Baarn: Van Gaalse – Husqvarna experience center, Hermesweg 13 in Baarn.
Hoeveel kandidaten kunnen er deelnemen in een groep?
Elke groep bestaat uit 15 kandidaten tijdens het theoretische en praktische gedeelte. Echter, tijdens de praktijkmodules wordt de groep gesplits in kleinere groepjes tot, zodat we optimale kwaliteit en persoonlijke aandacht kunnen waarborgen.
Wat voor soort dienstverband wordt er aangeboden tijdens de opleiding?
Bij deelname aan het opleidingstraject wordt het soort dienstverband aangeboden op basis van jouw situatie, of je nu werk hebt of een uitkering ontvangt.
Heb je een baan en wil je omscholen?
Als je momenteel werk hebt en je wilt omscholen, krijg je tijdens het opleidingstraject een contract in samenwerking met onze partner, Groen Uitzendburo. Dit biedt jou zekerheid en stabiliteit gedurende de opleiding.
Heb je een uitkering?
Indien je een uitkering ontvangt, behoud je gedurende de eerste drie maanden van het traject je uitkering. Na succesvolle afronding van deze eerste drie maanden, waarin je werkt en leert met behoud van je uitkering, ontvang je een contract van minimaal zes maanden. Dit contract garandeert werk voor minimaal het aantal uren dat je momenteel een uitkering ontvangt, of voor 32 uur per week zonder uitzendbeding. Dit biedt je een perspectief op langere termijn en verdere stabiliteit in je werk.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je meer informatie te geven en al je vragen te beantwoorden.
Wat is het startsalaris na de opleiding?
Het startsalaris bedraagt minimaal €13,96 euro per uur (afhankelijk welke cao van toepassing is). Daarnaast wordt de kostbare opleiding en alles wat je ervoor nodig hebt voor je betaald. Dat scheelt je minimaal € 3.675 euro aan scholingskosten.
Wat is het programma van de opleiding?
In de periode januari tot en met september vinden er 26 bijeenkomsten plaats bestaande uit:
- 20 dagen les (incl. 4 terugkomzaterdagen).
- 1 dag VHG-training Sterk in je werk.
- 1 dag excursie.
- 1 dag VCA-examen.
- 3 dagdelen examen van 4 uur per keer, hiervan is 1 dagdeel gereserveerd voor herexamen.
Een lesdag is van 09.00-16.30 uur (inclusief een half uur pauze). Daarnaast is voor zelfstudie gemiddeld 5 uur per week nodig.
Waarom is dit traject opgezet?
Er is momenteel een groot tekort aan hoveniers. Daarom is er in samenwerking met UWV, Groene Veluwe en Groen Uitzendburo een traject opgezet om mensen op te leiden tot aankomend hovenier. Dit traject biedt mensen die altijd al hovenier wilden worden of mensen die wegens omstandigheden niet in hun eigen sector aan het werk kunnen, de mogelijkheid om zich te laten omscholen.
Het traject is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk, omdat zowel het UWV als Groen Uitzendburo de investering van de opleiding voor de kandidaat doen.
Wat zijn de vereisten om deel te nemen aan het traject?
De opleiding is eigenlijk voor iedereen geschikt. Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar tot 67. Het belangrijkste is dat je interesse hebt in groen, lekker buiten bezig wilt zijn en gemotiveerd bent om te leren.
Het is prettig als je communicatief vaardig bent om met opdrachtgevers over het werk te kunnen praten. Veel opdrachtgevers zijn particulieren die met je willen afstemmen over hun tuin.
Om de opleiding en het bijbehorende werk te kunnen doen, moet je verder pro-actief en zelfstandig zijn om je de leerstof eigen te maken en te kunnen werken in diverse omstandigheden. Flexibel zijn om met de ideeën en wensen van opdrachtgevers om te gaan is mooi meegenomen.
We vragen minimaal MBO-1 leerniveau, de Nederlandse taal begrijpen en beheersing van het vak rekenen of wiskunde op het niveau van voortgezet onderwijs.
Als je interesse hebt in de opleiding voeren we een intakegesprek met je waarin we samen de vereisten en criteria bespreken die nodig zijn om deel te kunnen nemen.
Wat zijn de kosten van de opleiding?
De opleiding kost totaal 2.950 euro excl. BTW. Dit is inclusief de kosten voor het VCA-examen, toegang tot de e-learning, studie- en oefenmateriaal en examenkosten. Dit bedrag is ook incl. kosten voor de excursie (1 dag).
We nodigen je graag uit voor een persoonlijk gesprek om de mogelijkheden voor vergoeding van jouw opleiding te bespreken. We bieden maatwerkoplossingen en willen graag samen met jou kijken naar de beste opties.
Heb je een uitkering?
Indien je een uitkering hebt dan heeft de opleiding een andere kostprijs. Dit is bekend bij het UWV. Het is mogelijk dat het UWV de opleidingskosten voor je betaalt vanuit het scholingsbudget.
Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek over de kosten van de opleiding en de beschikbare vergoedingsmogelijkheden. We staan klaar om je te helpen bij het realiseren van jouw nieuwe carrière als hovenier.